+420 773 233 222 info@gabionyhranice.cz
Specialisti na gabiony
zpevnění svahu - opěrné zdi, ploty, prodej materiálu

Automatické zalévání zahrady jsou vhodné i pro mikrozávlahu

Klasické velkoplošné automatické zavlažování trávníků a záhonů na zahradě se velmi často kombinuje s nejrůznějšími formami mikrozávlahy, tedy závlahy menších ploch.

Závlaha menších ploch v podobě skupin rostlin, keřů, stromů, výsadeb, ale i jednotlivých květin je velkou přidanou hodnotou automatických závlahových systémů. Právě tyto rostliny mají totiž ve většině případů dost odlišné nároky na závlahu. Mikrozávlaha pracuje při nižším tlaku ve výši 1 až 3 barů a nižším průtoku, než se používá u klasické trávníkové závlahy.

Automatické zavlažování

Právě automatické zavlažování napojené na čidla, lze využít i pro mikrozávlahu. Kapková závlaha díky kapkovému zavlažování přináší značnou úsporu s cíleným dávkováním vody jednotlivým rostlinám či menší ploše. Každá rostlina pak v tomto případě dostane tolik kapek vody, kolik opravdu potřebuje pro svůj růst. Oproti tradiční zálivce můžete ušetřit až dvě třetiny vody. Ani kapka vody tak nepřijde nazmar. Kapače se připojují přímo na zavlažovací potrubí. Zavlažování zahrady může probíhat i formou mikropostřiku. Do skleníků, na skalky, zídky a další okrasné rostliny se používají mikropostřikovače a mikrozavlažovače. Ty jsou ideální, pokud potřebujeme zavlažovat rostliny šetrným, jemným postřikem. Paprsek vody je o dost jemnější a dostřik dosahuje 2 až 6,5 metru.

Zavlažování trávníku

Aby byl trávník kvalitní a v dobré kondici, potřebuje týdně v průměru 25 až 40 l/m². Tuto doporučenou týdenní dávku vody lze při zavlažování trávníku rozdělit do dvou až tří cyklů, například obden. Jednorázově se během jednoho cyklu dodá trávníku 10 až 15 l/m² což je zcela dostačující. Aby byla zálivka co nejefektivnější, nejlepší je zavlažování v časných ranních nebo pak pozdních večerních hodinách. Během dne dochází k nadměrnému odpařování vody, čímž se snižuje efektivita zálivky a není to moc ekonomické. Dle propočtů je při správně nastaveném automatickém závlahovém systému možné ušetřit 60 % vody, u mikrozávlahy až 70 % a při tom mít rostliny v dokonalé kondici.

 

 

© 2024 GabionyHranice.czwebSEO.cz - tvorba webových stránek, web stránky, čtení