+420 773 233 222 info@gabionyhranice.cz
Specialisti na gabiony
zpevnění svahu - opěrné zdi, ploty, prodej materiálu

Zahradní stůl - typy, materiály, provedení

Uvažujete nad pořízením celé sestavy zahradního nábytku, případně samostatného stolu a židlí na zahradu? Přesně pro Vás je pak psaný tento článek, ve kterém se dozvíte rady a tipy, jak zvolit správný zahradní stůl pro Vaše účely tak, aby vyhovoval Vám i Vašim hostům a odpovídal jak designovým požadavkům, tak Vašemu času, který jste ochotni strávit jeho údržbou.

Materiál venkovního stolu má velký vliv na jeho vzhled, ale také na potřebnou údržbu

Spousta z nás si chce dopřát na zahradu nábytek přírodního původu, který se do ní zkrátka hodí a perfektně ladí s okolím. Kromě kamenného nábytku, který je vyloženě okrajovou záležitostí a hodí se do minimálního počtu zahrad jde pak především a sety nábytku a zahradní stoly ze dřeva. Takový zahradní stůl z měkkého dřeva pocházejícího z evropských lesů může být velmi bytelný, působit reprezentativně a vydržet dlouhá léta, avšak vyžaduje pravidelnou údržbu v podobně obnovování laku, který jej chrání před nepřízní počasí. O něco jednodušší je situace v případě stolů z tvrdého tropického dřeva, jako je teak, nebo eukalyptus. Tato dřeva jsou velmi pevná, tvrdá a obsahují přírodní oleje, díky kterým jsou jen minimálně nasákavá. Takové teakové stoly pak postačuje jednou ročně ošetřit teakovým olejem a jsou neustále jako nové. Pokud se nechcete o Váš nový stůl vůbec starat, pak může být volbou plast, nebo kov případně v kombinaci se skleněnou horní deskou.

Na co při nákupu stolu nezapomenout

Předně si před nákupem zahradního stolu zkontrolujte výšku horní desky nad zemí a ověřte si, zde není příliš nízký na to, aby při sezení na židli kolidoval s Vašimi nohami. Pokud máte zahradní slunečník, nebo o jeho pořízení uvažujete, pak určitě vybírejte stůl s otvorem pro slunečník, kterým jednoduše protáhnete jeho středovou tyč. Nábytek je vhodný přes zimu uskladnit- pokud na to nemáte příliš prostoru, pak vybírejte spíše malý stůl ve skládacím provedení, případně stůl, který lze jednoduše rozmontovat (často je možno odejmout nohy a stůl následně schovat do velmi nízkého prostoru- například pod postel).

 

© 2024 GabionyHranice.czwebSEO.cz - tvorba webových stránek, web stránky, čtení